Vechten tegen de bierkaai

BrouwersgrachtDe Brouwersgracht is voor velen een van de mooiste grachten van Amsterdam. De naam van deze gracht verwijst naar de bierbrouwerijen die hier in de Gouden Eeuw gevestigd waren. Bier was erg populair, zelfs kinderen dronken het. De grachten waren namelijk niets minder dan een openbaar riool, het water was letterlijk niet te drinken. Van bier werd je minder snel ziek!

Dat bier werd (onder andere) op de Herenmarkt verhandeld. Schepen konden pal voor de markt aanleggen. De kade hier werd daarom de bierkade oftewel de ‘bierkaai’ genoemd. De mannen die de zware tonnen bier de wal op sjouwden waren potige kerels. Met hen moest je geen ruzie krijgen. Je kon er donder op zeggen dat je ging verliezen als je moest vechten tegen (de mannen van) de bierkaai. Dat was bij voorbaat een hopeloze zaak!

Brouwersgracht 2Hoe zit dat trouwens met ‘ergens donder op kunnen zeggen’? De herkomst hiervan heb ik niet kunnen achterhalen. Maar eigenlijk denk ik dat het heel simpel is: de uitdrukking verwijst naar de onlosmakelijke band tussen bliksem en donder. Zo lang het onweer zich niet pal boven je hoofd bevindt, komt de donder na de bliksem. Zie je een bliksemschicht, dan weet je dus honderd procent zeker dat je even later het gerommel van de donder zult horen. Daar kun je donder op zeggen!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)