Valentijnsdag

Het is weer zo ver: Valentijnsdag! Maar…. wat vieren we eigenlijk?

Wie denkt dat Valentijnsdag een uitvinding is van de Amerikaanse commercie heeft het mis. Al in 496 riep de toenmalige Paus 14 februari uit tot Valentijnsdag. Naar wie deze dag precies is vernoemd, dat is alleen onduidelijk. De meesten houden het op bisschop Valentijn die leefde in Rome in de derde eeuw na Christus. St Valentijn Stiekem verbond hij daar op een dag een soldaat met zijn meisje in de echt. Dat was verboden in die tijd: keizer Claudius dacht dat soldaten op het slagveld minder risico zouden nemen als ze een vrouw hadden die thuis op hen wachtte. Maar bisschop Valentijn was van mening dat liefde alles overwon. Hij maakte al gauw naam als ‘liefdesbisschop’ en had zijn handen vol aan de stelletjes die door hem wilden worden ingezegend. Dat bleef niet onopgemerkt. Claudius, die toch al niets van het christendom moest weten, liet bisschop Valentijn oppakken. En onthoofden, zeggen de meeste bronnen. Op 14 februari.

ValentijnsdagWat zich rond die onthoofding afspeelde, daarover doen diverse verhalen de ronde. De bisschop zou de dochter van de cipier vlak voor zijn dood stiekem een briefje hebben toegestoken met daarop de tekst ‘Van je Valentijn’. Volgens een andere variant zou hij een meisje van haar blindheid hebben genezen, waarop haar vader zich tot het christendom bekeerde en ofwel een hoop anderen tot het christendom wist over te halen, ofwel alle christelijke gevangenen vrijliet. In elk geval was keizer Claudius not amused en moest Valentijn dat met de dood bekopen. Een derde variant is een mengsel van de twee voorgaande. Het blinde meisje zou na de moord op Valentijn een briefje hebben ontvangen met daarop de tekst ‘Van je Valentijn’, waarna ze onmiddellijk weer kon zien.    

Maar Valentijnsdag zou ook kunnen teruggaan op het Romeinse feest Lupercalia. Dat feest, dat ook op 14 februari werd gevierd, draaide om de vruchtbaarheidsgodin Juno. Op de vooravond van dit feest was het gebruikelijk dat jongens en meisjes lootjes trokken om zogenaamd met elkaar door het leven te gaan.

Valentijnsdag 2In elk geval is Valentijnsdag al eeuwenlang een begrip. De term duikt voor het eerst op in een 14e eeuws geschrift waarin Valentijnsdag de dag wordt genoemd ‘waarop elke vogel een partner kiest’. De verbintenis tussen Valentijn, geheime briefjes en de liefde is onmiskenbaar.

Het is duidelijk, mensen. Grijp uw kans!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)