Trapgevels

Het zijn de gevels die het makkelijkst te herkennen zijn: de trapgevels. Toch zie je er eigenlijk maar weinig. Althans, als het om oude trapgevels gaat, die gebouwd werden in de zestiende en zeventiende eeuw. Er zijn in Amsterdam veel meer lijstgevels, halsgevels en klokgevels te vinden. Rara hoe kan dat?

Groenlandse pakhuizenTrapgevels waren de eerste gevels die werden gebouwd. Ze moesten het puntdak beschermen. Het makkelijkst was het om de bakstenen waarmee het huis was gebouwd door te trekken tot aan de nok van het dak. En als je met bakstenen probeert een schuine lijn te volgen, ontstaat vanzelf een trappetje. Van dat trappetje maakten ze grotere ‘treden’. Aan schuine lijnen hadden ze in deze periode (de renaissance) namelijk een hartgrondige hekel, en die grotere treden verbloemden de schuine lijn van het dak.

GrachtenpandenMaar zo’n mooie gevel konden alleen de rijken betalen. En die rijken, die hadden het op een gegeven moment wel gehad met hun trapgevel. Zoals vele eeuwen later broeken met wijde pijpen, Nana Mouskouri-brillen en bruine vloerbedekking uit de mode raakten, zo raakten trapgevels dat in de zeventiende eeuw ook. Met als gevolg dat de rijken dan gewoon hun complete gevel vervingen. Door een halsgevel bijvoorbeeld. Later weer door een klokgevel. En nog weer later door een lijstgevel. Vandaar dat van alle gevels de trapgevel het zeldzaamst is. In zo’n huis woonden ofwel mensen die lak hadden aan de laatste mode, ofwel mensen die zich geen nieuwe gevel konden veroorloven.

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk danĀ hier, of abonneer je met dezeĀ RSS-Feed!)

1 reactie op “Trapgevels

  1. Hoi Iris, wat een leuk verhaal, en door de link naar je site meteen marketing. Slim bedacht, ik ga dit ook doen bij Hans!

Reacties zijn gesloten.