Plaats delict

Ooit al eens in het Koninklijk Paleis op de Dam geweest? Zeker deze zomer is een bezoekje erg de moeite waard. Want waar je normaliter alleen de begane grond en de kelder in kunt, kun je nu ook een kijkje nemen op de derde verdieping. 

Paleis op de Dam Burgerzaal

Voor het eerst sinds tweehonderd jaar zijn hier de Kleine en de Grote Krijgsraadkamer voor gewone stervelingen toegankelijk. Om je een idee te geven: je staat dan dus op gelijke hoogte met de metershoge Atlas in de Burgerzaal, zodat je over deze zaal een schitterend uitzicht hebt.

 

Schilderij Paleis op de Dam

Maar hier is het allemaal niet om begonnen. Op de derde verdieping zijn namelijk de schuttersstukken teruggeplaatst die hier ooit, in de 17e eeuw, hebben gehangen. Ik heb het over schilderijen van grootheden als Govert Flinck en Bartholomeus van der Helst (hoewel je de laatste alleen via ingenieuze digitale borden kunt bewonderen). In de tijd dat het stadhuis (wat het Koninklijk Paleis oorspronkelijk was) werd ingericht, waren zij populairder dan Rembrandt. Vandaar dat hun schilderijen ook in de imposante Grote Krijgsraadkamer hingen.

Paleis op de Dam Nachtwacht

 

Toch is ook de Nachtwacht uiteindelijk in het Paleis terechtgekomen. Alleen duidelijk op een B-locatie: in de Kleine Krijgsraadkamer, tussen twee deuren in. Dat verklaart ook waarom er zowel links als rechts, als ook boven en onder, stukken van het originele doek moesten worden afgesneden. Anders paste het niet. Doodzonde, want op deze plek komt het schilderij totaal niet tot zijn recht. Dat laat de prachtige reproductie-op-ware-grootte duidelijk zien. Rembrandt was halverwege de zeventiende eeuw al niet zo populair meer, maar om nou het mes te zetten in een schilderij zodat je het tussen twee deuren in kunt hangen, dat is natuurlijk weer het andere uiterste.

Ga zelf maar eens kijken, naar dit plaats delict. Want dat is het. Niet meer en niet minder. Tot en met 31 augustus te bewonderen.

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)

1 reactie op “Plaats delict

Reacties zijn gesloten.