Pepernoten

PepernotenZoals Adam hoort bij Eva, zo horen pepernoten bij sinterklaas. Maar waarom strooien pieten eigenlijk pepernoten? En hoe komen pepernoten aan hun naam?

Dat heeft te maken met een oude legende. Sint Nicolaas, u weet wel, was namelijk niet voor niets de beschermheilige van (onder andere) ‘huwbare jongens en meisjes’. Zo had hij erg te doen met drie meisjes uit een arm gezin die geen bruidsschat konden betalen. Hun oude vader zag geen andere oplossing dan zijn dochters de prostitutie in te sturen. Maar daar stak Sint Nicolaas een stokje voor. Als de meisjes sliepen, sloop de Sint naar het raam en strooide daar gouden munten door naar binnen. Zo konden de meisjes hun bruidsschat bij elkaar sparen en hoefden ze niet de prostitutie in.

Pepernoten 2

Van dit verhaal stammen onze pepernoten af. In de middeleeuwen begonnen mensen namelijk de sterfdag van de heilige Sint Nicolaas te vieren. Om zijn gulle gebaar te gedenken kwam het strooien van chocolade nepmunten in zwang. Die munten werden vermengd met pepernoten. Peper gold in de middeleeuwen namelijk als afrodisiacum. Dat konden die huwbare jongens en meisjes wel gebruiken! De oorspronkelijke pepernoten smaakten dus heel anders dan de pepernoten die wij nu nog kennen. Maar het stiekem strooien, dat gebeurt nog steeds. Strooien wordt ook wel gezien als een soort zaaien, een symbool van de vruchtbaarheid. Zoals we ook rijst strooien over een pas getrouwd stel, zo hoopte Sint Nicolaas volgens de legende dat de meisjes konden trouwen en een gezin konden stichten.

Pepernoten 3Een variant op het strooiverhaal is dat Sint Nicolaas stiekem geld stopte in de schoenen van de meisjes als ze sliepen. Nu weet u ook meteen waarom kinderen in sinterklaastijd hun schoen mogen zetten. En waarom Sint Nicolaas de ‘goedheiligman’ wordt genoemd. ‘Heilig’ is namelijk een verbastering van ‘huwelijk’. En om een goed huwelijk was het Sint Nicolaas allemaal te doen!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk danĀ hier, of abonneer je met dezeĀ RSS-Feed!)

1 reactie op “Pepernoten

Reacties zijn gesloten.