Het kleine Trippenhuis

Het is een indrukwekkend grachtenpand, daar aan de Kloveniersburgwal. De gebroeders Trip wisten wel hoe ze moesten imponeren. Rijk geworden met de wapenhandel lieten ze een statig dubbel woonhuis bouwen waar ze allebei met hun gezin in konden wonen.Het was het grootste woonhuis van die tijd. De schoorstenen, in de vorm van mortieren, herinneren nog aan de manier waarop de broers hun rijkdom hadden vergaard.

Kleine TrippenhuisNu staat er tegenover dit Trippenhuis een heel smal huisje. Dit wordt ‘het kleine Trippenhuis’ genoemd. Over dit huisje gaat een mooi verhaal. Toen het grote Trippenhuis eindelijk af was, zou de koetsier van de gebroeders Trip hebben verzucht: ‘Als ik een huis had zo groot als deze voordeur, zou ik de gelukkigste man ter wereld zijn.’ Daarop zouden de gebroeders van het overgebleven bouwmateriaal het kleine Trippenhuis aan de overkant hebben laten bouwen. En de koetsier leefde natuurlijk nog lang en gelukkig.

Alleen… het is niet waar. Het kleine Trippenhuis werd pas in 1696 opgeleverd, toen de gebroeders Trip allang dood waren. Vermoedelijk was het vroeger een steegje dat later tot huis is omgebouwd. Ter vergelijking: het Trippenhuis is tweeëntwintig meter breed, de gevel van het kleine Trippenhuis meet nog geen tweeënhalve meter. Daarmee is het bij lange na niet het smalste huisje van Amsterdam. Dat staat op het Singel en is maar één meter breed!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)

4 reacties op “Het kleine Trippenhuis

  1. Leuk verhaal!!
    Ik ga beide huizen bekijken! Is het huisje aan het Singel gemarkeerd?

  2. Mooi verhaal inderdaad. Let alleen wel op, het smalste huis staat niet op de Singel. Dit huis heeft wel de smalste gevel, maar loopt breed naar achter uit. Het daadwerkelijke smalste huis staat op Oude Hoogstraat 20. Deze is 2,02 mtr breed voor de hele diepte van het huis.

Reacties zijn gesloten.