De Stille Omgang

Jaarlijks komen duizenden katholieken naar Amsterdam om er de Stille Omgang te lopen. Dat is een route dwars door de Amsterdamse binnenstad. Zaterdag 21 maart is het weer zo ver. Maar waar komt dit gebruik vandaan?

Stille omgangHet heeft allemaal te maken met een wonder dat in 1345 zou hebben plaatsgevonden. Een oude man lag op sterven en kreeg het Heilige Sacrament toegediend, maar braakte de hostie uit. Zijn vrouw gooide het braaksel in het vuur, maar op miraculeuze wijze bleef de hostie boven de vlammen zweven. Daarop bracht de vrouw de hostie naar de Oude Kerk (die toen nog Nicolaaskerk heette). Gek genoeg vloog de hostie vanzelf terug naar het huis van de oude man. Heel bijzonder natuurlijk. Temeer omdat zich dit tafereel drie keer herhaalde. Dat kon maar een ding betekenen: het huis was een heilige plek!

mirakelOp deze plek is toen een kapel gebouwd, ‘de heilige stede’ genaamd. ‘Stede’ verwijst naar ‘haardstede’. De kapel bevond zich tussen de huidige Kalverstraat en het Rokin, ongeveer ter hoogte van het Amsterdam Museum. Het werd een echt bedevaartsoord, waar pelgrims van heinde en verre naartoe kwamen. Elk jaar vond er bovendien een processie plaats om het wonder te gedenken.

Nu kwam eind zestiende eeuw  (met de Reformatie) de kapel in protestantse handen. Katholieken mochten ook niet meer openlijk hun geloof belijden. Dat betekent dat ook de jaarlijkse processie verboden werd. Een optocht met gezang en gebed, daar wilden de protestanten niets van weten. Dit verbod is eeuwenlang blijven bestaan. Toch besloten eind negentiende eeuw twee katholieke Amsterdammers de processie nieuw leven in te blazen. Een openlijke processie was dan wel verboden, maar niemand kon de katholieken natuurlijk verhinderen om in stilte te wandelen door de binnenstad. Zo is de Stille Omgang ontstaan. En die vindt dus nog ieder jaar plaats!

(Meer heim-weetjes lezen? Kijk dan hier, of abonneer je met deze RSS-Feed!)

1 reactie op “De Stille Omgang

  1. Kenmerkend voor de Stille Omgang is dat deze in stilte wordt volbracht, zonder openlijk gebed of gezang en zonder kerkelijke kledij of andere religieuze attributen. Vandaar ook de naam.

Reacties zijn gesloten.